Back to Home

Artikel Gazet Van Antwerpen (deel 2)

“De eigenlijke aanzet tot mijn boek was een gebeurtenis uit 1973. Toen werd een 15-jarige jongen uit onze buurt ervan beschuldigd met een 12-jarig meisje in een korenveld seksuele betrekkingen te hebben gehad. Dat ophefmakende nieuws maakte toen ook op mij veel indruk, wat ik was toen zelf 15. In mijn boek heb ik geprobeerd om daar een fictieverhaal rond te breien. Ik heb het als kapstok gebruikt, maar verder is het wel verzonnen. De feiten spelen zich in mijn verhaal bijvoorbeeld af op het kerkhof in plaats van in een korenveld. Ik heb wel al reacties gehad van mensen die zich het voorval in het korenveld ook nog heel goed herinneren. Zelfs om wie het ging. Dat wil zeggen dat het indertijd toch wel wat teweeg heeft gebracht.”

De centrale locatie van het boek is de Boektbrug nabij de grens met Kessel. “Maar ook andere locaties in Berlaar komen aan bod, zoals het politiekantoor, het voetbalveld van Rita Berlaar, het marktplein, cafés De Poemp, De Kroon en De Veehandel, rusthuis Sint-Augustinus, het oude kerkhof, enzovoort. Ook onder andere het oude zwembad in Lier en het ziekenhuis van Duffel komen in het verhaal voor”, somt Luc op.

Een deel van het verhaal speelt zich dan weer af tijdens de jaarlijkse verkiezing van de Diamantprinses. “Dat was toen een heel populair evenement waar heel veel volk naartoe kwam. De oudere bewoners van Berlaar zullen het zich zeker nog heel goed herinneren. Zelf heb ik tot mijn 23ste gewoond in Berlaar, nu woon ik in Berchem. Ik heb alleszins veel plezier gehad tijdens het makenj van dit boek, want mijn band met Berlaar is altijd gebleven en ik heb er nog familie. Ik ben ook lid van petanqueclub ’t Stapveld en ik ga naar festiviteiten als de Avondmarkt, Balder Zingt of De Zomer van Balder.”

Een belangrijke rol is weggelegd voor een journalist van Gazet van Antwerpen. “Hij is het hoofdpersonage. De zaak wordt aanvankelijk als zelfdoding afgedaan, maar het is die journalist die toch op zoek gaat naar antwoorden. Het personage heeft een burn-out, maar herleeft als hij zich in de zaak kan vastbijten. Waarom ik voor een journalist als hoofdpersonage gekozen heb? Eigenlijk droomde ik er vroeger zelf van om journalist te worden, maar in mijn tijd was er nog geen school om dat te leren. Ik ben dan talen gaan studeren en geef nu Italiaans in het volwassenenonderwijs. Maar ik schrijf nog altijd graag.”

Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij C. de Vries Brouwers en kost 19,90 euro. Het is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel in de provincie Antwerpen en boekhandels als De Boekuil in Mortsel en Kartonnen Dozen in Antwerpen.

Leave a Reply